søndag 16. januar 2011

Lammestek på potetseng

Til 6 personer (en del av denne menyen)

Nydelig, saftig lammestek, av alt-i-ett-typen. Supert på hytta, om du har stekeovn der. Velg en ildfast form som er pen nok til å stå på bordet ved servering.

2 kilo lammestek (uten ben)
2 kilo poteter
Stor persillekvast til bruk i smør mm
Rikelig med hvitløk

Kryddersmør
ca 150-200 gram smør
Friske urter (timian, persille)
og/eller tørkede urter (timian, rosmarin, oregano)
Hvitløk
Evt sitron

Buljong
1 dl konsentrert lammekraft
1 dl vin (rødvin misfarger potetene, så hvit er bedre her)
1 dl vann
Bør stå 2/3 over potetene, ta mer av hver ingrediens om det blir for snaut

  • Lag kryddersmøret først
  • Skrell potetene og del dem i ca 3 cm tykke skiver/biter. Tørk med kjøkkenpapir
  • Legg potetene i bunnen av en stor ildfast form, sammen med salt, pepper og persille
  • Hell buljongen over potetene
  • Stikk små, dype hull i steken (fileteringskniv er perfekt). Stapp inn halve hvitløksfedd og persille
  • Legg steken oppå potetene med oversiden (fet) ned
  • Smør halvparten av kryddersmøret over steken
  • Stek ved 175 grader i 40 minutter
  • Ta steken ut, og snu den. Smør på den andre halvparten av kryddersmøret
  • Inn igjen i ovnen. 175 grader i ca 1 1/2 time. NB! Bruk steketermometer, må ikke overstige 75 grader.
  • Skru av ovnen, og la steken stå inni til servering

  • Skjær steken i serveringsstykker og legg den tilbake på potetene
  • Sett det ildfaste fatet på bordet og servér med en frisk, grønn salat

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar