Får bare si det som det er: Her i huset går det mye i kjøpebrød. Det skyldes to ting:
1. Bare Tor spiser brød til hverdags. Villas og jeg er mer på yoghurt/grøt/smoothie og spiser først ordentlig til lunsj.
2. Vi bor midt mellom Åpent Bakeri og Godt Brød. Gangavstand til begge...
Men av og til har vi behov for variasjon, som i dag.
Dessuten: Når vi er i Kolestrand er det helt nødvendig. Vet ikke om det er bakertradisjoner eller uhell, men jeg har ALDRI funnet godt kjøpebrød på strekningen Egersund - Flekkefjord. Og det som kunne vært godt, har de sluppet sukker eller sirup oppi... De som har besøkt oss i Kolestrand har nok smakt dette brødet.
Dette brødet har jeg laget i alle år. Det blir godt, saftig og holdbart. Og det trenger ikke så veldig mye elting for å bli bra (duger altså også på landet, der det er håndkraften som teller).
Oppskriften gir to solide brød:
Det våte:
1 liter skummet melk (eller 50/50 vann og melk)
2 ss olje
2 ss maltekstrakt
Alt det våte blandes, og skal være lunkent.
Det tørre:
50 gram gjær (flytt opp til 'det våte' om du bruker fersk gjær)
1 liter havregryn
7 dl sammalt hvete
7 dl hvetemel + ekstra til utbaking
1/2 dl hvetekli
1 solid neve solsikkekjerner
1 neve linfrø
2 ts salt
Bland sammen det tørre.
Bland det tørre og det våte, til det blir en ganske løs deig. Juster evt med mer mel eller litt vann. Deigen skal ikke være klissete, men heller ikke veldig fast. Kna det du orker, eller la maskinen gjøre jobben for deg.
Heves ca 45 minutter
Strø litt mel på bakebordet, del deigen i to. Kna de to brødene og form dem til vakre brød som passer til formene.
Legg oppi to godt smurte brødformer.
Etterhev ca 40 minutter.
Lag et par snitt på toppen av brødene, gjerne klipp med saks
Hell litt vann over toppen av brødene.
Inn i den varme ovnen og stek på 220 grader på nederste rille ca 45-50 minutter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar