Jeg har fått være med på å lage denne sammen med Vendela noen år, og føler meg nå voksen nok til å prøve selv om det skulle knipe! Årets ble laget på palmelørdag.
Kaken er sjeldent syndig, tar tid og lage, og blir vanvittig mektig og god. Små stykker anbefales. Og viktig: Kaken tåler en tur i fryseboksen, samtidig som den er holdbar gjennom en påskeferie på hytta.
Mørdeig
- 30 gram sukker
- 150 gram hvetemel
- 60 gram smør i terninger - smuldres i mel og sukker
- 2 eggeplommer - knas hurtig inn i resten
Stekes halvferdig, ca 8-10 minutter på 200 grader.
Valmuefrø-fyll
- 70 gram sukker
- 140 gram romtemperert smør
- 4 eggeplommer
- 120 gram valmuefrø finmales i valmuekvern, evt matmølle med litt fuktighet. Morter tar for lang tid. Men de må males og avgi fuktighet - "grapsete" som det heter på sørvestlandet.
- Finrevet skall av 1 appelsin
- 1 ts kanel
- 1 ts vaniljesukker
- 40 gram griljermel
- 4 eggehviter
- 70 gram sukker
Hell denne røren over den halvstekte mørdeigen. Stekes 30-35 minutter ved 200-225 grader.
Rom-behandling
- Snitt et rutemønster i kaken med skarp kniv
- 1-1 1/2 dl rom helles over lunken kake og trekker inn
Aprikosmarmelade
- 250 gram tørket aprikos
- 1 dl sukker
- Litt vann
Varm marmelade helles over kaken etter rom-behandlingen.
Sjokoladeglasur & pynting
Smeltes forsiktig i gryte. Helles over kaken.
Strø over kandiserte fioler når glasuren fortsatt er våt, men ikke så varm at de drukner.
Kaken avkjøles helt før servering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar