lørdag 19. februar 2011

Vårlam i sitronsaus

Dagens middag ble endret etter været. Lammeskankene ble bare delvis tilberedt som planlagt, for det vakre været med sol og løfter om vår gjorde at jeg fant frem og endret litt på en rett jeg pleier å lage i påsken: Tors vårlam i sitronsaus.

Vanligvis lages denne på fjellet, med lammekjøtt i terninger i en komfyr-gryterett. Denne gangen ble det hele langtidstilberedt i stekeovn på lav varme. Svært vellykket!

Dette er en ganske mektig rett, og perfekt etter skitur på vei mot en tidlig friskluft-seng...





Til 2-3 personer
Oppskriften holder fint til fire, da justeres bare kjøttmengden noe.

  • To store lammeskanker eller annet lammekjøtt
  • 3 dl hvitvin
  • Litt god lammekraft
  • Et par gulrøtter
  • 8 små eller 4 store sjalottløk
  • 5-6 fedd hvitløk
  • Saften og skallet av 1 stor sitron
  • Et par rause stilker frisk rosmarin (eller tørket)
  • Litt smør
  • Raust med persille
  • 2 eggeplommer

Brun lammeskankene på alle sider i smør i en gryte. Gryten må tåle å stå i stekeovnen. La lammeskankene ligge i gryten, og hell over hvitvin og sitronsaft fra 1/2 sitron, samt litt god lammekraft. Kjøttet blir ikke dekket (ca halvveis opp).

Skrell løkene og del dem litt opp hvis de er store. Skrell og rens gulrøttene og skjær dem i litt store biter. Hvitløksfeddene deles i to. Legg alt dette sammen med hakket rosmarin opp i gryten. Salt og pepper.

Sett gryten inn i ovn på 150 grader. Der skal den stå med lokket på til kjøttet nesten faller fra hverandre, det vil si i minst 2-3 timer. Kikk innom og flytt litt på ingrediensene 2-3 ganger underveis, så alt får kontakt med kraften.

Imens lager du (f.eks.) hjemmelaget potetstappe og gjør klar sitronsausen.

Sitronsaus
Miks 2 eggeplommer med litt urter (rosmarin og timian er bra, og tørket går fint), salt og pepper, samt saften av 1/2 sitron
Skrell skallet av 1 sitron. Pass på at det bare er det gule av skallet. Det hvite blir ubehagelig bittert. Skjær/hakk tynne strimler. Blandes i eggemiksen.
Tilsett en god neve hakket persille.


Avslutning:
Ta gryten ut av ovnen og sett den på svak varme på komfyren.
Hell 1/2 dl av kraften fra gryten over i eggemiksen (som må ha sluttet å koke!). Bland godt.
Eggemiksen helles over i gryten.
Smak evt til.

Serveres f.eks. med hjemmelaget potetmos eller ris.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar