I januar-februar er det bitre appelsiner å få kjøpt. Om frukthandleren ikke har det, kan han skaffe.
I parentes: større oppskrift
- 8 (12) bitre appelsiner (er å få tak i rundt februar)
- 2 (3) tynnskallede sitroner (kan droppes)
- 3-4 kilo sukker (7-8)
- 14 ølglass vann - tsv ca 3 liter (18 glass - tsv i underkant av 4 liter)
- 1 ølglass vann til stenene
Første dag:
- Press saften ut av frukten - sett saften kjølig (skal brukes dag 3)
- Kutt opp skall og fruktkjøtt - ha i stor gryte (pleier å kutte opp ca halvparten, fra de mest tynnskallede appelsinene)
Med elektrisk sitruspresse blir kjøttet i realiteten borte - fjern de hvite kladdene, og skjær opp kjøtt fra 1-2 appelsiner i tillegg. Jeg prøvde søte appelsiner til dette - og det gikk riktig fint.
- Hell vannet over skall og kjøtt
- Putt alle stenene i ølglasset med vann
- La gryten stå i 24 timer, helst kjølig
Andre dag:
- Kok opp under lokk
- Ta av lokket for videre koking: Kok langsomt ca to timer med stenene i en gazpose (også vann med stivelse fra stenene)
Tredje dag:
- Ta stenposen opp. Klem ut all stivelse fra posen før den legges til side.
- Ha i appelsinsaft og sukker
- Kok langsomt i 1-1 1/2 time, til marmeladen er stiv (se marmeladeprøven)
- Skum av
- Has på varme, steriliserte glass
Denne oppskriften gir ca 5 liter marmelade.Hvis det ikke stivner godt, kan man tilsette litt Certo e.l. Jeg liker at marmeladen ikke er for stiv.Marmeladeprøvene:1. Drypp fra skje over kjelen. Dråpene skal være gelé-aktige, seige2. Hurtig avkjøling av tynt lag på iskald skål (fra fryseren). Trekk en skje gjennom midten. Kantene på "rennen" skal holde seg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar