Barndommens Nasi Goreng dukket opp i hodet. Enkelt, raskt, og kjempegodt!
Hos oss spiste vi det nok fordi tante var fra Nederland, tidligere kolonimakt i Indonesia. Populær familiemat, der man kan justere styrken ved bordet. Dermed også barnevennlig.
Interessant nok er oppskriftene på Nasi Goreng jeg finner på nett litt annerledes enn det jeg lærte i oppveksten. Og en del mer kompliserte enn jeg synes er nødvendig for å komme til den indonesiske himmelen. Men jeg ser at det burde serveres peanøttsaus til. Det tror jeg ville bli veldig godt, og skal prøve en annen gang.
Man trenger:
- 100-150 gram kjøtt pro pers. I dag brukte jeg oksekjøtt. Svin og kylling går også bra
- 1-2 chili, i dag brukte jeg 1 grønn (mildere enn de røde)
- 3-4 hvitløksfedd
- Sambal oelek chilipasta
- 3 sjalottløk eller 1/2 løk
- olivenolje
- ris ihht antall munner å mette (basmati er fint, men fritt valg)
- soyasaus (lys er best, men mørk går bra)
- fiskesaus (godt, men ikke nødvendig)
- grønsaker, f.eks. lettkokte aspargesbønner, erter og paprika i skiver
- litt kål eller salat - i strimler
- 2-3 egg
- Persille
- Salt & pepper
- Skyll risen (mengde som angitt på pakken)
- Bland 1 ss olje og 1 ss sambal oelek i en gryte. Varm opp, og stek risen i blandingen ca 1 minutt
- Tilsett vann, og kok risen etter anvisningen på pakken
- Stek kjøtt noen minutter i olje med litt salt og pepper (steketid "nesten ferdig": etter smak for oksekjøtt, gjennomstekt for kylling og svin). Ta ut av gryten.
- Kjør chili, hvitløk og løk med 2-3 ss olje i matmølle til den blir en "pasta".
- Stek chilipastaen i gryten der kjøttet ble stekt. Høy varme under omrøring i 3-5 minutter til den er gylden og litt hardt stekt.
- Tilsett risen og kjøttet i gryten der chilipastaen er. Sprinkle lett med litt soyasaus og fiskesaus.
- Wok grønsaker raskt i litt olje, sprinkle litt soyasaus og evt fiskesaus over. Tilsett til gryten.
- Visp egg med salt, pepper og persille. Stek i panne til en tynn "omelett", som skjæres i strimler og danderes over Nasi Goreng'en ved servering.
Serveres med ekstra Sambal oelek og soyasaus. Godt med øl til.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar