Denne suppen har jeg ikke forsøkt. Men skal!
Hentet fra side 139-141 i Kjell Ola Dahls kriminalroman Isbaderen. Her er det politimannen Gunnarstranda som slipper løs sine hemmeligheter :
- Jeg lager fiskesuppe slik moren min lagde den [...]
- Jeg har kjøpt et hellefiskehode, alle vet at fiskehoder gir best kraft. Men hodet til hellefisken er best. Hellefisk er den dyreste fisken, ja, men folk flest aner ikke at hodet er det mest verdifullestykket. Derfor får jeg hodet billig [...]
- En kilo hellefisk koster tre hundre kroner, mens hodet koster en tier, fyren i disken er bare glad for å bli kvitt det. Et sånt hode veier som regel halvannen kilo...
- Det folk ikke tenker på, er at nakkestykket følger med hodet, og nakken er det beste kjøttet på fisken, over en halvkilo hvitt, finfibret fiskekjøtt, perfekt til suppe.
- Først deler jeg hodet på langs, bruker en kvass kniv.
- Etterpå renser jeg ut noe av hjernen.
- Så lar jeg de to halvdelene trekke i godt, varmt og lettsaltett vann med en liten dash eddik og en god slump hvitvin en times tid. Bare trekke - ikke koke.
- Etterpå siler jeg av kraften. Du finner ikke bedre suppekraft på denne jord.
- Så lager jeg jevning av smør og mel, godt smør vel å merke, meierismør, sper ut denne med kraften og fløte.
- Andre ting som skal i suppa er snittet gulrot og purre.
- Til slutt har jeg i kjøttet fra nakkestykket. Det hender jeg har i små biter av annen fisk, særlig laks eller ørret., det kjøttet har en fin rødfarge som fyller ut mellom gulroten og purren....
- Noen blåskjell og reker er heller ikke ueffent. Men skalldyrene må ikke koke og heller ikke trekke for lenge. Å avpasse skalldyr i suppe er en kunst i seg selv.
Smaker til med pepper helt til slutt.
Den suppa er vidunderlig. Den gjør deg varm på kalde dager og den er så næringsrik at hver skje kjennes som å spise av solen og ny vår. En eneste tallerken er en middag i seg selv, for hellefisken er feit og fløten er feit.
Til dette måltidet dirkker vi et lite glass Chablis - ... - eller Riesling, det må i alle fall være en helt sandtørr hvitvin, med smak av mineraler. ...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar