Denne kaken er en bergensk "Hvit Dame" - og skulle være et minne om 80-årsubilanten Helga Hernes' viktige år ved universitetet i Bergen.
Dag 1
Nøttebunn
- 150 gram malte mandler blandes forsiktig i "marengsdeig" av
- 4 eggehvitter, som er stivpisket med
- 150 gram sukker og
- 1 klype salt
Stekes på 170 grader i ca 30 minutter i en mellomstor ringform.
Sukkerbrød
Lag sukkerbrød etter en oppskrift du liker i den samme størrelsen som nøttebunnen.
Vaniljekrem
- 4 eggeplommer (til overs fra marengsen)
- 1 fløtehus (= 3 dl kremfløte)
- 2 dl sukker
- saft og revet skall av 1 sitron
- 1-2 vaniljestenger (skrap ut frøene, men la stenglene være med videre)
Kok dette opp til det tykner - på lav varme. Tykne den så litt ekstra med litt maizenna.
Avkjøl vaniljekremen og la den stå med vaniljestengene i til dagen etter.
Bringebær
- 300 gram friske eller frosne bringebær
- 200 gram sukker
- Saften av 2 lime
Røres sammen - la det stå kaldt over natten.
Pistasjkrokan
Dette er bare noe jeg puttet i kaken - det er ikke i originalen. Jeg lager det alltid på slump, så prøv deg fram. Alt under er circa:
- 50 gram smør
- 100 gram sukker
- 100 gram grovmalt eller hakket pistasj (usaltet)
Smelt smør og sukker til det er beige og seigt. Ha i pistasjen, bland godt og legg det utover bakepapir.
Hakkes med kniv når krokanen er stiv (men seig).
Dag 2
Marsipan
Dette kan med hell gjøres dag 1 og rulles i glad-pack og settes kaldt.
Til denne kaken brukte jeg Odense hvit konditormarsipan, men kun fordi den skulle være hvit. Personlig foretrekker jeg Odense råmarsipan, grovere, mye mer mandler, men litt gul i farven. Tror du må ha to ruller, resten kan du jo lage pynt av.
Ta glad-pack under og over, og kjevle så tynt du klarer. Rull lokket forsiktig sammen med bare glad-packen på bordet - ikke den på toppen.
Sukkerbrød
Del sukkerbrødet i tre deler (sytrådtrikset)
Bringebærkrem
- Sil bringebærne så bærmassen og saften er hver for seg. Ikke press så bærene blir knust.
- Pisk krem og bland bærene forsiktig i
Vaniljekrem
Ta ut vaniljestengene (la frøene være igjen) og pisk opp vaniljekremen lett (visp eller gaffel bare)
Finn et pent rundt fat!
"Montering av kaken"
Legg nøttebunnen på fatet. Deretter
- Ett lag vaniljekrem
- En del sukkerbrød, som deretter dynkes med 1/3 av bærsaften
- Ett lag vaniljekrem
- Ett lag bringebærkrem
- Krokan
Gjenta det samme med de to neste sukkerbrødbunnene.
Så dekker du hele kaken med pisket krem før du forsiktig ruller på marsipanlokket.
Pynt med friske bær, krem, marsipanblomster - hva du måtte ønske.
Til slutt:
Ha gjerne litt ekstra fløte og lag litt ekstra vaniljekrem - jeg vet ikke om oppskriften gir for lite eller for mye. Men det er bare å fryse!
Synes du det er stress med to dager, så bruk en. Alt må bare være godt avkjølt ved montering. Jeg lager ofte hele kaken dagen før jeg skal ha den og legger på marsipanen med pynt samme dag (dvs at jeg beregner 3 dager - men det tar jo ikke akkurat hele dagen...
Lykke til & god påske!
Cecilie, uten oppskrift
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar