lørdag 29. januar 2011

Spinatpai


Før lokket legges på. Og den blir enda
mye penere etter at de to første bitene er tatt.
Men det tok jeg jo ikke bilde av ...

Godsakene skjules godt under lokket...
Denne lover jeg at smaker vidunder-lig.

Paien er perfekt som vegetar-mat (hovedrett), eller med litt bacon (hoved-rett for ikke-vegetarianere).

Duger godt både sammen med kjøtt og fisk på et koldtbord, samtidig som den er en selvstendig rett. 

Deig:
  • 3,5 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 100 gram smør smuldres i ovenstående
  • 1/2 dl vann
  • 1/2 dl melk
Ideelt sett bør deigen hvile 30 minutter før utbaking.
Deigen blir ganske våt - 2/3 til bunn skal være slik - den kjevles ikke, men smokkes ut i bunnen av en smurt form. (NB! pass på at det ikke blir for tykt!) 
1/3 til lokk tilsettes noe mer mel ved utbaking. Kjevle ut 1/3 til lokk - legg over fyllet, pensle med egg og prikk med gaffel.

Fyll:
  • 1 løk finhakkes og stekes blank i en gryte
  • (Litt finstrimlet bacon stekes sammen med løken - ikke nødvendig, men veldig godt :-)
  • 1 pk frossen spinat (350-400 g) eller ca 300 gram fersk tilsettes
La småkoke noen minutter

  • Visp sammen 2 dl melk, 3 egg og salt & pepper & muskatnøtt
  • 1 kopp parmesan eller cheddar tilsettes melkeblandingen (parmesan er nydelig, men litt "spisst" og dominerende. Kommer an på om paien skal være hovedrett eller "følge" (mer diskret)
  • Tilsett melkeblandingen til spinatblandingen. Etter dette må den ikke koke.

  • Hell fyllet i paibunnen
  • Fordel 3-4 hardkokte egg i båter pent oppå fyllet
  • Utkjevlet pailokk oppå (pynt om ønsket) - pensles med lettvispet egg - prikles med gaffel

200 grader i ca 30-40 minutter

Kan lages dagen før! Blir bare bedre, men blir aller best ved en liten lunk før servering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar