fredag 7. januar 2011

Grov leverpostei

Siste smule av denne pateen er nå fortært, og det er på tide å dele oppskriften.

Denne har jeg laget til jul i mange år. Den smaker aller best (for meg) med hjemmelaget hetvin oppi. Det var noe galt med juleposteien i noen år, helt til jeg fikk en ny flaske av onkel HP's hjemmelagde hetvin (innhold ukjent - for å sitere onkel Rolf (med lav toleranse for familiens hang til å lage vin selv) er det sannsynligvis 'hjemmelaget, musserende rabarbra-sherry', også kalt 'purrevin'). Det som også hører med er rognebærgelé og villeple-gelé.
 


1/2 kilo medisterdeig (NB! ikke farse)
1 finhakket løk
2-3 pressede hvitløksfedd
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Oregano, estragon eller provence
Frisk timian
1 dl sherry eller annen hetvin (ikke for søt)
3 egg
2 1/2 dl kremfløte
350 gram kyllinglever
ca 250 gram skinke
1 kvast persille
1 liten rød paprika

Forholdet mellom medisterdeig, skinke og lever kan varieres. Har forsøkt å erstatte skinken med flesk, men det ble ikke det samme. Jo finere skinke, jo bedre. Nødsfall: Bogskinke på boks.

  • Arbeid sammen medisterdeig, løk, hvitløk, salt, krydder og vin.
  • Visp sammen egg og fløte og bland det inn, litt av gangen.
  • Kjør skinke, paprika og persille i matmølle (kan også finhakkes).
  • Skjær leveren i mindre biter og vend dem inn med slikkepott sammen med skinke, persille og paprika.
  • Ha i patéformer, gjerne med lokk.
 Stekes ved 200 grader ca 1 time. Legg på lokk e.l. mot slutten, dersom det blir for mørkt på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar