onsdag 12. januar 2011

Kjøttboller

Kjøttboller er en egen sjanger. Vi har stort sett mye elgkarbonade i fryseren, er vi alltid på jakt etter nye måter å bruke dette på. Hvis man vil ha viltsmak, er det bare å holde seg til viltet. Om man vil dempe viltsmaken (som det er mulig å bli lei av, tro det eller ei), er det lurt å blande opp med f.eks. oksekarbonade. Vi bruker aldri kjøttdeig. Bedre å foreta oppblandingen av kjøttet selve, enn å overlate det til andre!

De fleste kjøttboller er gode som koldtbord-innslag, men bør da være varme/lunkne.

Her er noen gode kjøttboller, men en ting er sikkert: Etter å ha prøvd ovns-steking av kjøttboller, kommer jeg til å fortsette med det. Minst like godt, og mye mye sunnere (se Kjøttboller med pinjekjerner II)

Greske kjøttboller

En gammel familieslager, videreutviklet fra mamma Sissels hverdagskjøkken i barndommen:

* Karbonade
* Griljermel, som vi har byttet ut med finknust knekkebrød (men se under om oppbløtt brød som erstatning!)
* 1-2 egg
* Friske urter, først og fremst persille
* Raust med hvitløk

- Bland sammen ingrediensene over - blandingen skal være ganske våt/klissete.
- Form kjøttboller (ha evt en bolle lunket vann til å vaske hendene i underveis)
- Rull dem i mel med salt og pepper (raust)
- Stekes i het olivenolje

Serveres med hjemmelaget potetstappe og en god salat.

Kjøttboller med pinjekjerner I

Denne oppskriften er fra Christopher Sjuve i  klikk.no og beskriver hvordan opbløtt brød skaper en helt ny saftighet i kjøttbollene. Jeg er enig: Oppbløtt brød kan meget godt erstatte allverdens andre tilsetninger, fordi det gjør kjøttbollene ekstra saftige. Jeg heier på dette, etter å ha prøvd!

Disse kjøttbollene er veldig gode sammen med pasta og tomatsaus (Sjuves tomatsaus ble for søt, etter vår sære smak.). Kjøttbollene blir ganske grove (med hele pinjekjerner), men det fungerer fint!

INGREDIENSER

0,5 kg karbonade
3 sk brød, skorpen fjernet
2 stk egg
2 fedd hvitløk
3 ss revet parmesan
2 ss persille
3 ss pinjekjerner
3 ss rosiner
salt og pepper
olje/smør til steking
FREMGANGSMÅTE


Legg brødet i kaldt vann 4-5 minutter.

Pisk eggene i en stor bolle. Knus hvitløkfeddene og ha dem i bollen sammen med karbonade, parmesan, persille, pinjekjerner, rosiner, salt og pepper.

Klem ut vannet av brødet (bruk hendene) og ha det i bollen. Bland ingrediensene grundig slik at brødet fordeler seg jevnt.

Form deigen til kjøttboller. Du kan bestemme selv hvor store kjøttboller du vil ha. Noen lager bare 12 stykker (kjøttkake-størrelse), mens andre lager 24 stykker (på størrelse med store "svenske" kjøttbullar).

Stek dem i smør og olje til de er gylne og har god stekeskorpe.

Kjøttboller med pinjekjerner II
Denne oppskriften fra [Kjøkkentjeneste] likner ganske mye på Sjuves over, men her er det mer friske urter, og pinjekjernene er knust. Og NB! Kjøttbollene er stekt i ovn, noe som er genialt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar