mandag 10. januar 2011

Mild sennepssaus til gravlaks mm.

Vi er veldig glad i gravet laks og ørret her i huset, og mannen lager ulike varianter selv. For tiden er vår favoritt en gravet fisk som er gravet så kort (1-1 1/2 døgn) at den har et klart sushi-preg. Med alle våre eksperimenter, har det plaget oss litt at standard sennepssaus til gravlaks o.l. er så sterk på smak. Godt, ja! Men så smaksrikt at de finere nyansene i alt vårt strev drukner i sennepssmak.

Vi har derfor utviklet denne milde sennepssausen (egentlig en dressing til en skalldyrsalat vi lager i blant. Duger veldig godt til det også!).

Mild sennepssaus / dressing

Stor porsjon - beregnet til  koldtbord (eller ca 8-10 personer)
  • 2,5 dl pisket kremfløte
  • 2 dl majones - gjerne hjemmelaget
  • a 4 ss grov dijonsennep (smak til)
  • 2-3 ss hvitvinsedikk
  • 2-3 ss god olivenolje
  • Saften av 1/2 sitron
  • pepper
  • salt
  • litt sukker
  • Dill eller estragon
  • Evt safran (gjør sausen gylden)
Bland alt unntatt kremen inn i majonesen. Vær i utgangspunktet forsiktig med eddik, sennep og sitron. Vend dette inn i den piskede kremen. Så begynner tilsmakingen, men forsiktig: Tilsett litt av gangen av resten av eddik, sennep og sitron, om hverandre, til smaken er 'perfekt'.

Grønt: Vi har med stort hell brukt fransk estragon i stedet for den klassiske dillen. Begge deler fungerer ypperlig.
I tillegg kan enten sennep eller edikk gjerne ha estragon/urtesmak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar