fredag 4. februar 2011

Appelsinmarmelade

I januar-februar er det bitre appelsiner å få kjøpt. Om frukthandleren ikke har det, kan han skaffe.

I parentes: større oppskrift
  • 8 (12) bitre appelsiner (er å få tak i rundt februar)
  • 2 (3) tynnskallede sitroner (kan droppes)
  • 3-4 kilo sukker (7-8)
  • 14 ølglass vann - tsv ca 3 liter (18 glass - tsv i underkant av 4 liter)
  • 1 ølglass vann til stenene
 
Første dag:
  • Press saften ut av frukten - sett saften kjølig (skal brukes dag 3)
  • Kutt opp skall og fruktkjøtt - ha i stor gryte (pleier å kutte opp ca halvparten, fra de mest tynnskallede appelsinene)
Med elektrisk sitruspresse blir kjøttet i realiteten borte - fjern de hvite kladdene, og skjær opp kjøtt fra 1-2 appelsiner i tillegg. Jeg prøvde søte appelsiner til dette - og det gikk riktig fint.
 
  • Hell vannet over skall og kjøtt
  • Putt alle stenene i ølglasset med vann
  • La gryten stå i 24 timer, helst kjølig
 
Andre dag:
  •  Kok opp under lokk
  • Ta av lokket for videre koking: Kok langsomt ca to timer med stenene i en gazpose (også vann med stivelse fra stenene)
Tredje dag:
  • Ta stenposen opp. Klem ut all stivelse fra posen før den legges til side.
  • Ha i appelsinsaft og sukker
  • Kok langsomt i 1-1 1/2 time, til marmeladen er stiv (se marmeladeprøven)
  • Skum av
  • Has på varme, steriliserte glass
Denne oppskriften gir ca 5 liter marmelade.
Hvis det ikke stivner godt, kan man tilsette litt Certo e.l. Jeg liker at marmeladen ikke er for stiv.
 
Marmeladeprøvene:
 
1. Drypp fra skje over kjelen. Dråpene skal være gelé-aktige, seige
2. Hurtig avkjøling av tynt lag på iskald skål (fra fryseren). Trekk en skje gjennom midten. Kantene på "rennen" skal holde seg.
Posted by Picasa

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar