torsdag 1. desember 2011

Peppernøtter - Med Bertha Ree til julelykken

Peppernøtter med rosenduft!

Oppskriften kan med hell halveres! Denne er av typen "Storgård med mange juleselskaper".

Bertha Ree (1880-1966) var min oldemor. Prestedatter og legefrue, men kom i likhet med sin mann med opphav fra ganske store gårder på Hedemarken med minst sju slag til jul.

Men hos oss i U4, noen generasjoner senere,  er dette den ene julekaken det ikke blir rester av. Sklir ned til kaffe og rødvin, i selskaper, på jobb og hjemme!

Det er også den ene julekaken som alltid lages, enten det blir ett eller sju slag... Vi steker noen brett av den digre deigen nesten hver kveld i adventstiden. Og da blir det jul, uansett.

Ingrediensen rosenvann var lenge en nøtt. Solgtes kun som hudvann for eldre damer på gammeldagse apotek. Nå har innvandrerbutikkene reddet oss. Friskt rosenvann kan til enhver tid skaffes. Og bør fornyes - om ikke hvert år - så hvert annet. Den friske blomsterduften av julebaksten er verdt de få kronene!


1 kilo mørk sirup
250 gram sukker

* Dette smeltes i en gryte og avkjøles

250 gram skollede og finhakkede mandler
Knapt 1 kilo hvetemel
7 gram malt kanel
5 gram malt nellik

* Dette blandes og blandes inn i den avkjølte massen.

* La deigen stå i en time

15 gram rosenvann
15 gram natron

* Dette blandes sammen, og røres så inn i deigen

Deigen arbeides godt og legges til nedroing minst et døgn i kjøleskapet.

Trilles til små kuler som stekes langsomt ved svak varme (100-120 grader). Steketid varierer fra ovn til ovn.

Det kan ta noen brett før du finner formen. Peppernøttene skal være mørkt gyldenbrune, men ikke svidde.

Fall ikke for fristelsen til å lage dem store. Her er det små, himmelske munnfuller som teller!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar