lørdag 16. april 2011

Vendelas påskekake

Denne bomben av en kake ble Vendelas mamma servert i Østerrike i unge år, og hun fikk med seg oppskriften hjem, sammen med en valmuefrøkvern. (google poppy seed mill/grinder).

Jeg har fått være med på å lage denne sammen med Vendela noen år, og føler meg nå voksen nok til å prøve selv om det skulle knipe! Årets ble laget på palmelørdag.

Kaken er sjeldent syndig, tar tid og lage, og blir vanvittig mektig og god. Små stykker anbefales. Og viktig: Kaken tåler en tur i fryseboksen, samtidig som den er holdbar gjennom en påskeferie på hytta.

Mørdeig

  • 30 gram sukker
  • 150 gram hvetemel
  • 60 gram smør i terninger - smuldres i mel og sukker
  • 2 eggeplommer - knas hurtig inn i resten
Smokkes ned i en vanlig springform. Det holder å kle bunnen.
Stekes halvferdig, ca 8-10 minutter på 200 grader.

Valmuefrø-fyll
  • 70 gram sukker
  • 140 gram romtemperert smør
  • 4 eggeplommer
Røres hvitt.
  • 120 gram valmuefrø finmales i valmuekvern, evt matmølle med litt fuktighet. Morter tar for lang tid. Men de må males og avgi fuktighet - "grapsete" som det heter på sørvestlandet.
  • Finrevet skall av 1 appelsin
  • 1 ts kanel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 40 gram griljermel
Blandes sammen, og tilsettes smørblandingen.
  • 4 eggehviter
  • 70 gram sukker
Vispes kraftig og vendes inn i valmuefrøblandingen med slikkepott.

Hell denne røren over den halvstekte mørdeigen. Stekes 30-35 minutter ved 200-225 grader.

Rom-behandling
  • Snitt et rutemønster i kaken med skarp kniv
  • 1-1 1/2 dl rom helles over lunken kake og trekker inn

Aprikosmarmelade
  • 250 gram tørket aprikos
  • 1 dl sukker
  • Litt vann
La småputre lenge, gjerne gjennom hele prosessen over (1-2 timer).
Varm marmelade helles over kaken etter rom-behandlingen.

Sjokoladeglasur & pynting
    Oppskriften er til 1 kake!
  • 1 plate mørk kokesjokolade
  • Litt kaffe
  • 50-75 gram smør
  • 3-4 ss melis
Smeltes forsiktig i gryte. Helles over kaken.
Strø over kandiserte fioler når glasuren fortsatt er våt, men ikke så varm at de drukner.

Kaken avkjøles helt før servering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar