onsdag 12. august 2015

Polpettone - jødisk påskerett fra Italia

Polpettone er en gammel rett fra det jødiske Italia, servert til Pesach (påske). På påskebordet vil man alltid finne et vakkert oppskåret kjøttbrød, med pistasjnøtter og sylteagurker. Gjerne servert med andre jødisk-italienske delikatesser, som stekt squash og friterte artisjokker.

Serveres med Salsina Verde.

IKKE FORSØKT.

Forrett til 8 personer

3 store egg
1 ss hakket persille
2 ts olivenolje
1/2 kilo malt oksekjøtt
100 gram brødsmuler
60 gram usaltete pistasjnøtter
80 gram sylteagurker i 1 cm biter
200 gram oksetunge eller skinke i tynne skiver
1 stor gulrot, kappet i biter
2 stenger stangselleri
1 kvist timian
2 laurbærblad
1/2 løk i skiver
1 ts kyllingkraft
Kokende vann
Salt
Nykvernet pepper

Begynn med å lage en flat omelett. Visp sammen 2 av eggene med persille og litt salt.Varm opp olivenoljen io en stor stekepanne (ca 28 cm i diameter) på medium varme, og hell eggeblandingen i. Stek i 2-5 minutter, uten å røre, til eggene er blitt en tynn omelett. Sett til side og la den avkjøles.

I en stor bolle: Bland sammen kjøttdeig, brødsmuler, pistasjnøtter, sylteagurker og det siste egget. Tilsett 1 ts salt og 1/2 ts pepper. Ta et gammelt kjøkkenhåndkle du ikke er redd for, og legg det på arbeidsbordet. Legg kjøttblandingen på håndkleet og form det med hendene til en firkantet fasong, 1 cm tykk og ca 25-30 cm i lengde og bredde. Hold kantene på håndkleet frie.

Dekk kjøttblandingen med tynne skiver av tunge eller skinke, med ca 2 cm klaring mot kantene av kjøttblandingen. Del omeletten opp i 4 brede striper, og spre disse jevnt over tungeskivene.

Løft på hånkledet for å få hjelp til å rulle kjøttet innover fra en av de brede sidene. Rull videre til du har en stor pølse, med håndkledet til hjelp.Til slutt skal du ha et tett rullet kjøttbrød, med kjøttdeigen på utsiden og omletten i midten. Pakk pølsen tett og godt inn i håndkledet, slik at du kan knytte håndklet med hyssing i to ender av pølsen.

Legg pakken i en stor gryte med lokk. Tilsett gulrotbitene, selleri, timian, laurbærblader, løk og kyllingkraft rundt kjøttbrødet. Tilsett kokende vann så det nesten dekker. Sett på lokk, og la putre i 2 timer.

Ta kjøttbrødet ut av gryten og sett det til side, så noe av kraften kan renne ut (dette, og det som er i gryten, er en perfekt basis for en suppe!). Etter omtrent 30 minutter setter du noe tungt oppå pakken for å fjerne mere kraft. Når kjøttbrødet har fått romtemperatur, kan du plassere det i kjøleskapet (fortsatt innpakket i hånkledet) i 3-4 timer.


Salsina Verde

50 gram persille
1 knust hvitløksfedd
1 ss kapers
1 ss nypresset sitronsaft
1 ss hvitvinsedikk
1 stort egg - hardkokt og skrelt
1,5 dl olivenolje
3 ss ferske brødsmuler
Salt & pepper

Ha alle ingrediensene i en matmølle. Bruk pulsfunksjonen. Smak til krydderne.

Ved servering: Pakk kjøttbrødet ut fra håndkledet. Del opp i 1 cm tykke skiver og server med Salsina verde til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar